Voor de prestatie of voor het plezier, het kan allebei

Er zijn meerdere soorten wedstrijden waar je als schutter aan mee kunt doen, zowel binnen als buiten. Bij binnenwedstrijden zijn de omstandigheden aardig voorspelbaar. Niet bang voor een buitje? Door het hele jaar heen zijn er ook wedstrijden in de open lucht!

Bondscompetitie (18 meter 3 pijlen)

In de bondscompetitie schiet je in een klasse met schutters van vergelijkbaar niveau op een afstand van 18 meter met 3 pijlen per ronde. Deze wedstrijd wordt binnen geschoten en bestaat uit 2 voorschietrondes en 10 “tellende” rondes. Je schiet op een blazoen waarop je per pijl een maximum score van 10 kunt halen (en dus maximaal 30 punten per ronde).

De competitie bestaat uit meerdere fases:

– De regiocompetitie. Dit zijn 7 wedstrijden in jouw regio waarbij er per klasse een winnaar uit de bus komt op basis van de totale score (waarbij de laagste score wordt weggestreept)
– Het rayonkampioenschap. Alle regiokampioenen en beste schutters daarna uit dezelfde klasse in een rayon (er zijn 4 rayons in Nederland) schieten op dit kampioenschap in een voorronde waarna de eerste 16 naar de finale gaan en het daar tegen elkaar opnemen.
– Het bondskampioenschap. Alle rayonkampioenen en de beste schutters daarna over alle rayons heen in dezelfde klasse schieten op dit kampioenschap in een voorronde waarna de eerste 16 naar de finale gaan en het dan tegen elkaar opnemen.

Je kunt deze competitie individueel maar daarnaast ook in teamverband schieten. Je hebt dan altijd een individuele score maar jouw punten tellen ook voor het team waar je in schiet.

Bij de clubs (en ook bij AHV Centaur) wordt de 18 meter vaak in een clubwedstrijd geschoten.

25 meter 1 pijl

De 25 meter 1 pijl is een wedstrijd die binnen wordt geschoten op een afstand van, je raad het al, 25 meter. Het bijzondere van deze wedstrijd is dat je per ronde maar 1 pijl schiet, die moet dus direct goed raak zijn.

De 25 meter 1 pijl wordt ook in competitieverband landelijk geschoten en staat erom bekend een erg gezellige wedstrijd te zijn.

Veldwedstrijden

Field archery (veld schieten) wordt vaak vergeleken met golf omdat de sporters een parcours afleggen in een bosrijk gebied. De velddiscipline vereist additionele vaardigheden want geen enkel doel is hetzelfde.

Bij een veldwedstrijd schiet je meestal in een bosrijk en/of heuvelachtig gebied. Op een dag schiet je op 24 doelen telkens 3 pijlen. In tegenstelling tot indoor en outdoor is de maximaal te behalen score per pijl bij deze blazoenen 6 in plaats van 10.Omdat geen natuurlandschap mooi horizontaal loopt, wordt er bij het veldschieten regelmatig steil omhoog of omlaag geschoten. De afstanden variëren tussen de 5m en 60m. Het unieke aan deze wedstrijd is dat bij de helft van de doelen de afstand die je moet schieten bekend is, maar bij de andere helft niet! Dan moet je zelf schatten hoe ver het doel is. Bij het veldschieten wordt zowel met de recurve, compound, barebow als de traditionele longbow geschoten. 

3d wedstrijden

Bij 3D schieten schiet je ook in bosrijke omgevingen, zoals bij het veldschieten. Maar bij 3D schiet je niet op normale blazoenen, maar op levensechte modellen van dieren.

Dit kunnen kleine konijntjes zijn, maar ook enorme Buffalo’s of Elanden. De afstanden variëren tot ongeveer 55 meter en doorgaans zijn alle afstanden onbekend. Er zijn verschillende wedstrijdvormen in het 3D schieten, en afhankelijk van de regels varieert de puntentelling en schiet je slechts 1 of maximaal 3 pijlen per doel.