Mag het een pondje meer zijn?

Elke boog heeft een aanduiding van het aantal pond waarmee geschoten wordt. Het pondage van een boog wordt bepaald door de trekkracht van een boog, ofwel de latten. Dit pondage is bepaald op een treklengte van 26.25 inch volgens de AMO standaard.

Naast de sterkte van latten zijn er ook veel verschillende soorten samenstellingen van latten. Dit geldt voor zowel Compound, Recurve als een houten boog. Hoewel er bij een compound en houten boog minder keuze is, zijn er vele type combinaties beschikbaar voor een moderne Recurve boog.

Lengte van de latten

De lengte van de te kiezen latten ligt aan 2 factoren, waarbij de meest belangrijke factor je eigen lichaam is. Wanneer je een lang persoon ben wordt er aangeraden om lange latten te nemen omdat je in deze gevallen ook vaak een langere treklengte hebt. Bij korte mensen geld hetzelfde, hiervoor is de treklengte over het algemeen korter en worden kortere latten aanbevolen.

Wanneer je nieuwe latten wil gaan aanschaffen, vraag dan altijd het deskundige advies van een trainer of de verkoper. Het kan zijn dat de individuele situatie afwijkt van de ‘norm’.

Zo kan het zijn dat je als senior graag verder wilt schieten maar dit niet kan combineren met een langere treklengte. In zo’n geval kan er worden geadviseerd om latten te halen met een hoger pondage, maar kortere latten kunnen eenzelfde effect hebben en soms zelfs beter zijn.

De andere factor bij het kiezen van latten lengte is de lengte van de ‘Riser’ ofwel het middenstuk van de boog. Riser’s zijn verkrijgbaar in meerdere maten, waarbij 25 inch de meest standaard keuze is binnen de boogsport (voor volwassenen). Veel merken bieden echter ook Risers aan van 23 of 27 inch, waardoor de maximale en minimale lengte van een boog net iets flexibeler ingezet kunnen worden. 

Lattensamenstelling
Voor recurve bogen

1. De standaard houten lat

– Laag segment
– Aanschaf nieuw rond de 200 euro
– Goed voor de beginnende schutter
– Trekt niet geleidelijk uit, trekkracht zit snel aan de max

2. Carbon Hout latten

– Midden segment
– Aanschaf nieuw van rond de 350 euro
– Goed voor een beginnend schutter
– Trekt meer geleidelijk uit ten opzichte van de houten lat, maximale trekkracht ligt op verdere lengte

3. Carbon / Foam latten

– Midden / Hoog segment
– Aanschaf nieuw van rond de 500 euro
– Goed voor een beginner en geoefend schutter
– Trekt nagenoeg lineair uit over de volledige treklengte

4. Hout / Foam latten

– Hoog segment
– Aanschaf rond de 650 euro
– Goed voor de geoefende schutter
– Trekt lineair uit over volledige treklengte

5. Carbon / Bamboe

– Hoog / Elite segment
– Aanschaf rond de 750 euro
– Goed voor geoefend en professioneel schutter
– Trekt lineair uit over volledige treklengte 

Zoals je kan zien is er geen heel groot verschil in voordelen in latten vanaf het midden tot elite segment. Deze keuzes zijn voornamelijk persoonlijk en het advies luidt dan ook: ‘Probeer voor je koopt’.