Ga je voor precisie of schiet je liever instinctief?

Binnen de boogschietsport kennen we verschillende disciplines en de daarbij behorende bogen. Hieronder een kleine introductie in de verschillende bogen.

De houten boog

De houten boog is de meest standaard boog die er is. De houten boog vindt zijn oorsprong ver voor Christus, volgens verschillende bronnen zou dit ergens tussen 8000 en 9000 voor Christus liggen. Traditioneel gezien werd deze in eerste instantie gebruikt om te jagen, later werd deze ook gebruikt in conflicten.<br>De houten boog valt onder de discipline ‘Longbow – instinctive / Barebow’. Hoewel de Barebow discipline vaker voorkomt (zo ook bij Recurve) is er voor Hout een aparte klasse. Dit komt omdat er over het algemeen ook geschoten wordt met pijlen die voorzien zijn van een houten schacht.

Binnen de houten bogen zijn er ook weer verschillende ontwerpen. De meest voorkomende zijn de Longbow en de Flatbow. Deze kenmerken zich door een lange lat welke iets gekromt staat. De minder traditionele uitvoering is de Recurve boog, deze boog heeft aan het uiteinde van de lat een kromming in tegengestelde richting van de normale vorm van een boog. Dit resulteert in een hogere snelheid bij het schieten van een pijl.

De recurve boog

Deze boog dankt zijn naam voornamelijk aan de manier hoe deze boog is opgebouwd. Zoals hierboven reeds uitgelegd komt dit doordat de uiteinden van de latten een kromming bevatten in tegengestelde richting van de spanrichting van de boog zelf. Dit zorgt ervoor dat de boog meer energie heeft dan de traditionele Flat of Longbow.

Hedendaags is de Recurve boog een van de meest populaire bogen. Hoewel deze tegenwoordig eerder vervaardigt zijn uit stalen zoals aluminium, is dit niet uitsluitend. Mocht deze alsnog van hout gemaakt zijn, wordt deze geschaard onder de houten bogen.

De niet houten Recurve bogen zijn ook wat meer uitgebreid dan de standaard boog. Door huidige technieken is het hierom mogelijk om met verschillende toevoegingen te schieten. Wanneer men dit doet valt deze boog onder de category ‘Olympische boog’. Dit houdt in dat wanneer dit niet gebeurt, deze boog onder de ‘Barebow’ categorie valt. Deze hulpstukken zullen op een andere manier besproken worden binnen de pagina. 

De compound boog

Laatst maar zeker niet minst, de Compound boog. Een Compound boog maakt naast veerkracht gebruik van ‘katrollen’. Hierdoor is er nog meer kracht uit de standaard veerkracht van een boog te halen met als resultaat een nog hogere snelheid bij het afschieten van pijlen.

In tegenstelling tot de vorige bogen, kan deze boog niet gebruikt worden in combinatie met houten pijlen. Hier zullen alleen aluminium of carbon pijlen voor gebruikt worden.

Een ander groot verschil tussen de Compound boog en andere bogen is dat er naast een vizier ook een ‘peep hole’ wordt gemonteerd in de pees. Deze zorgt er voor dat er een accurater resultaat behaald kan worden. Dit is (in mening van een Recurve schutter) ook gelijk het nadeel, omdat deze discipline hierdoor het meest snel goed aangeleerd kan worden. Het eindresultaat is dat je met deze boog sneller resultaten boekt en ook sneller op top niveau zit. Aan de andere kant, maakt dit wedstrijden wel een heel stuk spannender, daar het vaak om enkele punten verschil gaat in finales.